marți, 8 mai 2012

2011 - Colindand muntii nostri in lunile Brumarel si Ningau

Ca sa inchei cu rezumatele plimbarilor mele pe 2011 voi combina ultimile 3 luni ale anului intr-un singur rezumat, deoarece concediul meu pe nisipuri calde m-a impiedicat in mare parte sa mai petrec mult timp pe munti. Asa ca in luna octombrie am iesit doar o singura data la munte in Cozia, in noiembrie am facut o pauza totala de munte, iar in decembrie am venit cu un dor nebun de a urca asa ca am dat o fuga pana pe Straja in muntii Valcan, urmand sa petrec trecerea dintre ani intre prieteni la 1500m altitudine in Cozia.

Lunile octombrie (''Brumarel'') si noiembrie (''Brumar'') nu aduc evenimente si traditii deosebite. Ele sunt insa cele care prevestesc iarna ce bate la usa. Acum cade bruma, apare promoroaca, iar vantul bate mai cu putere, toate acestea spunand ca iarna ce vine va fi blanda. Daca in aceste luni va ploua marunt, atunci iarna va fi grea.

Decembrie (''Undrea'' sau ''Ningau'') este una din cele mai bogate luni ale anului in sarbatori crestinesti, cantec si voie buna. Deschizatoare de anotimp dar inchizatoare de an, aceasta luna e foarte bogata in prevestiri pentru anul ce va veni. De Sf. Andrei praznuit in ultima zi din noiembrie si sarbatoare ce deschide luna cadourilor, se pun la incoltit in vase boabe de grau pentru a vedea cum va fi anul ce vine. Aceasta sarbatoare este de altfel una foarte bogata in obiceiuri si superstitii populare. Pe de alta parte, daca in ''Undrea'' e ger, atunci anul va fi manos; daca e zapada, atunci va ploua in timpul lui ''Ciresar''.


Sursa: Articolul Lunile anului in traditia populara.


Valea Oltului privita din Masivul Cozia.
Tura nr.22. In asteptarea printesei de gheata pe Cozia. O idee de Latoritei transformata intr-o tura in Cozia, 2 ani de la tura cu prima mare de nori. Tura....aniversara.

Perioada: 15 - 16.octombrie.2011

Muntii: Masivul Cozia din Grupa Muntilor Fagaras (Carpatii Meridionali)

Traseu:

Sambata: Căciulata (300 m) - Cozia - Poiana Bivolari (305 m) - stîna ,,La Muşeţel" (530 m) - Curmătura ,,La Troiţă" (673 m) - Poiana Stînişoarei (720 m) (BG) - Muchia Vlădesei - Muntele Durduc (1568 m) - cab. Cozia (1573 m) (BA)
Timp de mers: aprox. 7 ore cu tot cu pauze
Diferenta de nivel: 1273m
Estras din harta Masivul Cozia de Nicolae C. Popescu si Danut Calin 
Punctul de belvedere cel mai spectaculos al traseului

     Duminica: Cabana Cozia (1573m) - Muchia Vladesei 0 Dealul Sulita (1006m) - Dealul fagetelului (967m) - Plaiul Sitarului (652m) - Dealul Jardei (483m) - Calimanesti (280m) (TA)
Timp de mers: aprox 4 ore 30min cu scurte pauze
Diferenta de nivel: 1293m
Estras din harta Masivul Cozia de Nicolae C. Popescu si Danut Calin


Acelasi punct de belvedere a 2a zi.

Cazare: cabana Cozia.
Jurnalul meu pentru aceasta tura: In asteptarea printesei de gheata pe Cozia.
Galeria lui Mircea de picasa: Cozia 

Tura nr.23. Strajeri prin Muntii Valcan. Dupa 10 zile de plaja pe taramuri arabe in luna octombrie, m-am intors in tara cu un dor nebun de munte, de racoare, de poteci, de creste pline de viata. Si cum de 1 decembrie toata lumea avea alte planuri am lasat-o pe urmatorul week-end, cand m-am urcat in vestitul tren de Retezat si am coborat la Petrosani. A fost o tura cu zapada, cu soare, cu mancare buna. O petrecere faina pe munte.

Perioada: 10 - 11.decembrie.2011
Muntii: Muntii Valcan din Grupa Muntilor Retezat - Godeanu (Carpatii Meridionali)

Traseu:

Sambata: Vulcan - Dealul Merisorului - Cabana Valcan - Pasul Valcan - Saua lui Loghin - Saua Diului - Vf. Straja - Cabana Straja
Timp de mers: aprox. 10ore





Vedere de pe Vf. Straja.
Duminica: Cabana Straja - Valea Sohodol - Paroseni



Covorul naturii.

Tura nr.24. Revelion de mii de stele la Cabana Cozia. Am vrut sa inchei acest an sus pe munte, sa asist la spectacolul artificiilor de la 1500m inaltime si sa intru in noul an in spiritul zilelor cele mai frumoase ce le-am petrecut in inima muntilor.

Perioada: 15 - 16.octombrie.2011

Muntii: Masivul Cozia din Grupa Muntilor Fagaras (Carpatii Meridionali)

Traseu: 


Sambata: Gara Lotru (317m) - Varatica - Muchia Urzicii - Stana Rotunda - Cabana Cozia (1573m)
Marcaj: bandă albastră Timp de mers: 4½-5 ore 








Ultimul apus din 2011...seara se lasa incet, noi mai avem ceva de mers.

Duminica: Cabana Cozia - Vf. Cozia (1668m) - Curmatura Mocirlele (1427m) - Poarta de Piatra - Curmatura Mocirlele - Cabana Cozia
Marcaj: punct roşu. Diferenţă de nivel: 150 m. Timp de mers : 2½-3 ore






Primul apus din 2012 peste esarfa de satin ce curge la vale (Oltul)
 
Luni: Cabana Cozia (1573m) - Muchia Turneanu - Stana Turneanu (1100m) - Muntele Scortaru - Curmatura "La Melita"(735m) - Curmatura "La Troita" (673m) - Stana "La Musetel" (530m) - Poiana Bivolari (305m) - Cozia
Marcaj: bandă rosie si banda galbena : Diferenţă de nivel: 1263 m. Timp de mers: 5-5½ ore 



Voalul de ceata peste raul vietii

Cazare: cabana Cozia.

Si asa se incheie anul 2011. A fost un an plin, in care m-am plimbat cele mai multe zile pe munte de pana acum. Am mers in 24 de ture in 56 zile dintr-un an. Cu toate astea, nu cifrele conteaza, ci miile de amintiri ce le-am adunat din fiecare colt de natura pe care l-am parcurs.

Asa cum spune deviza blogului meu "Nu este nevoie să ştii unde mergi. Nu este nevoie să ştii de ce mergi. Tot ceea ce e nevoie să ştii este faptul că mergi plin de veselie; dacă faci acest lucru, nu poţi greşi" - sunt cuvintele lui Osho, dar si eu consider ca oriunde am mers pornind cu veselie in suflet am avut parte de cele mai multe bucurii si impliniri de pana acum. Si voi merge in continuare cu sufletul deschis pentru a descoperi mai departe frumusetile tarii noastre. Si sper ca si voi, cei ce cititi traseele parcurse de mine, sa porniti la drum si sa va bucurati de cel mai de pret dar dintre toate: natura.


Cu drag,
Criss

Niciun comentariu:

Agonie si extaz

Agonie si extaz